Meta keywords’ nieuwe invalshoek

- SEO. read

17 jan

Save or share

Keywords, nemen we die nu nog op of niet? Hoe zit dat nu eigenlijk. Zelf doe ik het niet omdat ik er niet veel nut meer in zag. Altijd twijfelen tussen keywords of synoniemen. Stuffing helpt toch niet dus moest je al héél gericht kiezen, maar … aangezien Google ze niet gebruikt… heb ik ze dus weg gelaten. Tot op vandaag? Weer invoeren of niet? volg ff mee.Interessant postje vandaag op Seroundable.com. Jill Whalen zou op haar forum ontdekt hebben dat Google de keywords gebruikt om achterliggende pagina’s in een site te vinden. Neen, wacht ik verwoord het verkeerd. Google gebruikt de keywords om een site search in te vullen en zo andere content te vinden dan wat ze vermoedelijk al geïndexeerd hebben van de site.

Dit lijkt schokkend, maar eigenlijk schrik ik er niet van. Ze zijn al ver gevorderd bij Google, HTML forms doorzoeken en zelfs AJAX kunnen ze al (deels) indexeren op bepaalde manier. De posts dateren van 2008 en 2009, maar believe me… ze staan al ver!

Keywords helpen toch niet bij de ranking hebben ze gezegd?

Yep! Inderdaad, dat hebben ze gezegd, maar of ze die voor andere doeleinden gebruiken hebben ze nooit gezegd. Aangezien de meeste sites soms tot wel 100 meta keywords in hun pagina’s stopten (en dan overdrijf ik nog niet eens), hebben ze die uit hun algoritme gehaald met het oog op minder gespam. Terecht want een keyword zegt geen hol. Je content kan veel betere info bevatten dan enkele keywords kunnen vertellen.

Search url’s laten indexeren of niet?

Een heleboel plugins voor WordPress die het mogelijk maken (btw, Joost z’n wordpress seo plugin is een beest) om je meta tags te pimpen en vanalles in te stellen bieden meestal de mogelijkheid dergelijke url’s te blokkeren voor indexatie. Is dat een goed idee of niet? Dat moet jij uitmaken.

Het feit is dat zo’n zoekfunctie handig is en je altijd terecht kan komen op een interessante pagina, maar meestal krijg je een rauw overzicht van een boel oplossingen of linken naar url’s met een mogelijk antwoord op je vraag, maar dat is het dan ook. Geen leuke content. Je bent pas op zoek naar de juiste content! 2 x zoeken uitschakelen? Is het dat dan? 1 x via Google en nog eens in de site zelf? Hmmm maybe, maar persoonlijk zie ik er geen meerwaarde in voor de user, of dan toch niet zo héél veel.

Meer pagina’s is toch beter en meer geïndexeerd?

Fabeltje dat je met een snuifje zout moet nemen. Ok, deels juist. Als je 100 pagina’s hebt met leuke content heb je inderdaad meer kans op een betere indexatie en meer pagina’s die gevonden en opgenomen zullen worden, maar laat je niet ontmoedigen met je kleine site van 10 pagina’s. Die kan nét zo goed scoren! Het vergt gewoon een andere/betere aanpak, that’s it.

Dus keywords eruit knikkeren?

Moeilijke keuze. Moet je zelf een beetje kiezen. Google heeft de meta keywords als rankingsfactor laten vallen, Yahoo zo goed als (volgens je kan afleiden uit hun post), maar Bing gebruikt de keywords nog volop.

Voor Bing dus? Idd, voor Bing. De Bing bezoekers kan ik voor mijn blog tellen op één hand. I kid you not! Nochthans is die Bing (MSN) bot zo nu en dan eens actief, maar veel komt er niet uit.

Mis ik bezoekers? Waarschijnlijk.
Do I care? Hmmm not really.

Mocht je conversies halen met Bing en die zijn kwalitatief, dan is dat een ander paar mouwen, maar als je even een kamer vol mensen samen zet en je vraagt: “Wie gebruikt er allemaal Bing als zoekmachine?” dan zal het aantal best gering zijn.

Same old story, afwegen in de boodschap en testen, testen en nog eens testen!

Bedankt om tot het einde te lezen

Zodra er een nieuwe post is, in je inbox?


Ik wil enkel bepaalde topics ontvangen


Meer van dit?

In de categorie SEO vind je nog veel meer!
Liever in alle posts graven? Dat kan ook.